OPOS KRÓTKOOGONOWY, monodelf szary (Monodelphis domestica) - PARA!!!

W magazynie

780,00 zł
LUB

Nie wymaga dokumentu CITES.
Pochodzenie: hodowla (Czechy)

 

W sklepie mieszka młoda (kilkumiesięczna) bardzo sympatyczna, oswojona para oposów (samiec i samiczka).

 

Opis gatunku:


Dorosłe oposy krótkoogonowe ważą 100-150g (samce są większe od samic) i mierzą około 20cm (tułów), a do tego 10-15cm chwytnego ogonka. Ogonek jest bezwłosy, ale za to silny i chwytny, pomaga przy wspinaczce i zwieszaniu się z gałązek. Bardzo miękie futerko jest szaro-popielate, brzuszek i stopy są jaśniejsze. Oposy mają duże uszy, wielkie oczy i charakterystyczny, długi, spiczasty nosek. Pyszczek i część grzbietowa mają jednolite szaro-brązowe futerko, a  jasnoszare z żółtawym odcieniem są natomiast policzki i boki tułowia. Strona brzuszna jaśniejsza, stopy białawe.

 

Oposy są torbaczami, ale nie mają torby na brzuchu. Młode, które jak u wszystkich torbaczy rodzą się w stanie praktycznie embrionalnym, początkowo przyczepiają się do sutków matki. Sutki nabrzmiewają w pyszczkach, tak że małe oposki są właściwie przytwierdzone na stałe do samicy. Dopiero około 4 tygodnia życia porastają futrem, otwierają oczy i zaczynają samodzielnie badać świat. Małe oposki mogą podróżować z matką, trzymając się mocno łapkami jej futerka lub ogona.

 

W naturze zamieszkują południową Amazonię: Brazylię, Paragwaj, Boliwię, Argentynę. Żyją w różnych środowiskach – zamieszkują las tropikalny, tereny trawiaste, pola uprawne, a także często okolice ludzkich domostw (stąd ich nazwa łacińska - domestica znaczy domowy). Żyją w szczelinach skalnych, wypróchniałych pniach i innych zakamarkach gdzie budują spore gniazda (materiał na gniazdo potrafią nosić trzymając go ogonem:))

 

Oposy krótkoogonowe są aktywne przede wszystkim o zmroku i wieczorem, ale w warunkach domowych można je skłonić do opószczania kryjówek także w ciągu dnia.

 

W niewoli, gdzie nie zagraża żaden drapieżnik, oposy żyją zwykle 5-6 lat. W naturze, gdzie występuje mnóstwo potencjalnych oposożerców rzadko kiedy dożywają dwóch lat.

 

Oposy nie są wobec siebie zbyt towarzyskie - razem można trzymać parę (samca i samicę), ale wtedy wymagają dużej klatki, żeby kazde z nich mogło się zaszyć w osobnej kryjówce, jeśli będzie miało ochotę. Dwa samce będą ze sobą walczyć, często do śmierci jednego z nich, więc raczej ich tak nie trzymajmy. Wobec ludzi oposy są nieagresywne i chętnie przychodzą do opiekuna (szczególnie jeśli dostają smakołyki:)), włażą pod ubrania, dają się głaskać i przytulać.

 

Warunki hodowli:


  • KLATKA: oposy w naturze uwielbiają się wspinać, dlatego wymagają naprawdę dużej klatki. Największa klatka jaką uda się znaleźć w sprzedaży będzie prawdopodobnie najmniejszą klatką nadającą się dla pary tych zwierząt. Szczebelki powinny być gęsto rozmieszczone, tak by uniemożliwić ucieczkę.

 

  • PODŁOŻE: klatkę powinniśmy wyściełać grubą warstwą drewnianych trocin, mielonymi skorupami orzecha kokosowego (torf kokosowy), chipsami ze skorupy kokosa lub ściółką kukurydzianą – podłoża te można ze sobą mieszać dla urozmaicenia terenu. Taką ściółkę powinniśmy wymieniać regularnie raz w tygodniu.

 

  • TEMPERATURA: Oposy są przyzwyczajone do ciepłego klimatu i najlepiej czują się w temperaturze 22-27°C. W lato, gdy nam jest ciepło tylko w t-shircie to oposom też najprawdopodobniej jest ciepło. Jeśli jednak marzniemy i ubieramy się w coś cieplejszego to pomyślmy również o dogrzaniu marznących torbaczy. Warto użyć ceramicznych promienników ciepła, które podgrzeją klatkę ale nie świecą i nie drażnią nocnych zwierzątek. Aby nie przegrzać zwierzaków warto zaopatrzyć się w termostat, automatycznie wyłączający promienniki gdy temperatura osiągnie pożądany poziom.

 

  • POKARM i WODA: do klatki wstawiamy miseczkę na pokarm, najlepiej cięższą miskę ceramiczną aby oposy nie wywracały jej podczas biegania. Oposy powinny też mieć ciągle dostępną świeżą wodę. Lepiej zainstalować poidełko, bo miseczka z wodą zostanie szybko wywrócona, zasypana, przetoczona lub przynajmniej zanieczyszczona. Wodę zmieniamy codziennie.

 

  • WYPOSAŻENIE DODATKOWE: w naturze oposy mieszkają w dziuplach drzew i szczelinach skalnych, dlatego w klatce warto umieścić  drewniane domki, w których będą się czuły bezpiecznie jak w dziupli i które zwierzaki sobie same urządzą - jako materiał na gniazdo dostarczamy siano, ligninę, suche liście, włókno bawełny. W klatce umieszczamy też gałęzie, drewniane mostki, tekstylne tunele i hamaki dla gryzoni - oposy lubią się wspinać, więc wszystkie te elementy urozmaicą im klatkę.

 

Żywienie i pokarm:


W naturze oposy są wszystkożerne, z przewagą pokarmu zwierzęcego - polują na bezkręgowce (łącznie z pająkami ptasznikami i skorpionami), drobne gady i ssaki, zjadają chętnie jaja oraz owoce. W warunkach domowych podajemy im wszelkie owady karmowe (szarańczę, karaczany, świerszcze, larwy mącznika i drewnojada), jako uzupełnienie diety dobrej jakości mokrą karmę dla kotów, jaja (najlepiej przepiórcze, nakłute surowe lub pokrojone na ćwiertki gotowane na twardo), mielone chude mięso, owoce (np. jabłka, gruszki,morele, banany, mango, winogrona, liczi), pokrojone na małe kawałki. Im bardziej będzie urozmaicony pokarm, tym lepiej dla oposów.





Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Web Design